Kuchenne blaty

Kuchenne blaty
Stół to mebel wręcz symboliczny. Miejsce wspólnych posiłków i spotkań rodzinnych. Stanowi podstawowe wyposażenie każdej jadalni, ale jest również bardzo przydatny w kuchni. Przy stole kuchennym jada się codzienne posiłki, które wcześniej można na nim przygotowywać, jeżeli blat kuchenny okaże się za mały.

Poza tym stół może wyznaczać styl i charakter kuchni, stanowiąc komplet z pozostałym jej umeblowaniem. Oczywiście niezbędnym warunkiem jest tutaj odpowiednia ilość przestrzeni. W bardzo małych kuchniach czy aneksach kuchennych nie ma miejsca na stół i krzesła. Natomiast jeżeli ktoś zaplanował swoje mieszkanie i pomieszczenie kuchenne w ten sposób, aby znalazło się w nim miejsce na stół, zazwyczaj wie dobrze jakiego mebla szuka. Ponieważ gotowe propozycje, jakie można znaleźć w różnych sklepach z meblami nie różnią się za bardzo od siebie, najlepiej nabyć stół robiony na zamówienie. Można mieć wówczas również pewność, że jego gabaryty będą odpowiednio dobrane do wielkości kuchni.
Dzisiejsze stoły wcale nie muszą mieć czterech nóg. Zarówno ich ilość, jak i wygląd mogą być właściwie dowolne. Duża swoboda dotyczy również kształtu blatu stołu robionego na zamówienie. Najbardziej praktyczne są stoły prostokątne, ale mogą być też owalne, okrągłe, kwadratowe, a nawet trójkątne.
W zależności od tego czy kuchnia urządzona jest w stylu tradycyjnym czy nowoczesnym, można zdecydować się na stół drewniany, bądź na przykład ze szkła połączonego z chromem. Możliwości oczywiście jest wiele. Ważne, żeby oprócz funkcji estetycznej brać pod uwagę względy praktyczne. Stół kuchenny będzie musiał wytrzymać krojenie, ubijanie, rozdrabnianie, wałkowanie oraz wysokie temperatury.
Jeżeli natomiast kuchnia jest na tyle mała, że stół na pewno się w niej nie zmieści dobrym rozwiązaniem będzie duży blat. Blat robiony na zamówienie może być zaprojektowane w specjalny sposób, pozwalający na maksymalne zwiększenie jego powierzchni, przy jednoczesnym wykorzystaniu układu mebli i sprzętów kuchennych. Zazwyczaj montuje się go na szafkach kuchennych, na wysokości płyty kuchenki i zlewu.
Blat kuchenny powinien być wykonany z materiału, który nie będzie się odkształcał, będzie odporny na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Do wyboru są blaty robocze drewniane, kamienne, stalowe, szklane oraz z płyt laminowanych.